Проф. Дарина Зиновиева: С оглед на законодателството България добре се справя с пандемията

„Темата е важна с оглед на това, че целият свят се намира в ситуация за овладяване на пандемията и в тази връзка искахме в един такъв курс да обединим всички правни норми, които регулират здравеопазването в международен аспект, които касаят по-специфичните хипотези в една кризисна ситуация“, каза в „Преди всички“ проф. Дарина Зиновиева от Юридическия факултет на Пловдивския университет преди курса за обучение на тема „Медицинско право, здравеопазване и национална сигурност“.

„Макар че все още сме в извънредна епидемична обстановка, ние не сме по-малко критични към здравната услуга, която получаваме. Защото министърът на здравеопазването и управителят на НЗОК, които са компетентните лица по здравното законодателство, както и МС при извънредната епидемична обстановка, издадоха нужните заповеди, които регулират здравеопазването в тази ситуация, поясни проф. Зиновиева.

В тази връзка от март до май месец около 60 са заповедите на министъра на здравеопазването. Една от тях касае непрекъсването на лечението на лица с хронични и тежки злокачествени заболявания, паралелно с лечението на пациенти с Covid-19, разясни още тя.

КЪМ ЦЯЛАТА СТАТИЯ

Share this post